Τύποι υστερεκτομής

Παλιά, ήταν σύνηθες να λέγεται ότι η ολική υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου, από μία μεγάλη τομή στην κοιλιά) είναι η μόνη υστερεκτομή που ταιριάζει στις γυναίκες. Αλλά, σήμερα η ανάπτυξη των χειρουργικών εξαρτημάτων και των καινούριων μεθόδων, επιτρέπει τις λιγότερο παρεμβατικές τεχνικές οι οποίες αφαιρούν τη μήτρα, αλλά διατηρούν, κάποιες φορές, τον τράχηλο, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Επίσης, μειώθηκαν η παραμονή στο νοσοκομείο και ο χρόνος ανάρρωσης.

Αν και κάποιες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να απαιτούν ειδικές τεχνικές, είναι σημαντικό να ξέρετε ποιες είναι οι επιλογές σας και να τις συζητήσετε με το γιατρό σας.

Πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν να γίνει μια υστερεκτομή;

  1. Ολική κοιλιακή, ή ανοιχτή υστερεκτομή
  2. Κολπική υστερεκτομή
  3. Λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή
  4. Λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ του τραχήλου – μια λιγότερο παρεμβατική και τραυματική μέθοδος, με λιγότερο χρόνο ανάρρωσης.

Ολική κοιλιακή ή ανοιχτή, υστερεκτομή. Είναι ο παραδοσιακός τύπος υστερεκτομής. Περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου (με ή χωρίς την αφαίρεση των σαλπίγγων και ωοθηκών), από μία μεγάλη κοιλιακή τομή. Αυτός είναι ο πιο παρεμβατικός τύπος υστερεκτομής και ο πιο συνήθης. Μπορεί να χρειαστείτε ολική κοιλιακή υστερεκτομή, αν έχετε μεγάλα ινομυώματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην ορμονοθεραπεία ή τα οποία θα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν κολπικά. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο τρόπος υστερεκτομής, αν έχετε σοβαρού τύπου ενδομητρίωση (ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός της μήτρας), πυελικές φλεγμονές, ουλές από προηγούμενα χειρουργεία στην πύελο ή κάποιου είδους καρκίνο.

Η ολική κοιλιακή υστερεκτομή γίνεται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία και απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο της τάξης των 3-6 ημερών και χρόνο ανάρρωσης μέχρι και 6 εβδομάδες. Η κοιλιακή υστερεκτομή αφήνει ορατή ουλή στην κοιλιά της ασθενούς.

Γίνεται μία τομή της τάξης των 12-15 cm την κοιλιά.

Γίνεται μία τομή της τάξης των
12-15 cm την κοιλιά.

Η κοιλιακή υστερεκτομή θα αφήσει ένα ορατό σημάδι στην κοιλιά.

Η κοιλιακή υστερεκτομή θα αφήσει ένα
ορατό σημάδι στην κοιλιά.

hysterectomy3

Αφαιρείται η μήτρα και ο τράχηλος.

Κολπική υστερεκτομή. Είναι μια διαδικασία που αφαιρεί τη μήτρα και τον τράχηλο, από μία τομή βαθιά μέσα στον κόλπο. Αυτή η μέθοδος επιλέγεται συνήθως, για να θεραπεύσει την πρόπτωση της μήτρας και επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τα αρχικά στάδια του καρκίνου του τραχήλου και του καρκίνου της μήτρας.

Γίνεται μία τομή της τάξης των 12-15 cm την κοιλιά.

Γίνεται μία τομή της τάξης των
12-15 cm την κοιλιά.

Μια κολπική υστερεκτομή μπορεί να συντελέσει στο μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, που μια γυναίκα αισθάνεται μετά από μια κοιλιακή ολική υστερεκτομή. Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη μικρή παραμονή στο νοσοκομείο (1-3 ημέρες) και το μικρό χρόνο ανάρρωσης (4 εβδομάδες) καθώς και την έλλειψη εμφανών ουλών. Εν τούτοις, η κολπική υστερεκτομή δεν ταιριάζει στην περίπτωση που η γυναίκα έχει πολύ μεγάλα ινομυώματα. Η διαδικασία μπορεί να γίνει υπό γενική ή περιοχική αναισθησία.

Λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή. Είναι παρόμοια με την κολπική υστερεκτομή. Η μήτρα και ο τράχηλος αφαιρούνται από μία τομή βαθιά μέσα στον κόλπο, αλλά επίσης περιλαμβάνεται και η χρήση ενός λαπαροσκοπίου (ένα λεπτό χειρουργικό εργαλείο με κάμερα), το οποίο εισάγεται στην κοιλιά από μια μικρή τομή στον ομφαλό.

Ο χειρουργός αφαιρεί τη μήτρα και τον τράχηλο από μία τομή στον κόλπο και βοηθιέται από ένα λαπαροσκόπιο που εισάγεται από μικρές τομές στην κοιλιά.

hysterectomy5

Η χρήση του λαπαροσκοπίου επιτρέπει την προσεκτική εξέταση της κοιλιάς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και επιτρέπει στο χειρούργο να εκτελέσει κάποιο μέρος του χειρουργείου, από μικρές τομές στην κοιλιά. Όπως και στην κολπική υστερεκτομή, έτσι και στη λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή, καλό θα ήταν να μην λαμβάνει χώρα, όταν στη μήτρα υπάρχουν πολύ μεγάλα ινομυώματα. Η παραμονή στο νοσοκομείο και ο χρόνος ανάρρωσης είναι ίδια όπως και στην κολπική υστερεκτομή. Ο συνδυασμός κολπικής υστερεκτομής με λαπαροσκοπικές τεχνικές, απαιτεί περισσότερες ικανότητες και περισσότερο χρόνο στο χειρουργείο, από ότι η κοιλιακή ολική υστερεκτομή ή η απλή κολπική υστερεκτομή.

Μία καινούρια και ακόμα λιγότερο παρεμβατική και τραυματική χειρουργική τεχνική είναι η λαπαροσκοπική υστερεκτομή, άνευ του τραχήλου.

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ του τραχήλου είναι μία πρόσφατη χειρουργική επιλογή, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιείται μόνο η λαπαροσκοπική για να αφαιρεθεί η μήτρα, αλλά ο τράχηλος παραμένει στη θέση του. Κατά τη διάρκεια της διαδικάσίας, ένα λαπαροσκόπιο και μικρά χειρουργικά όργανα εισάγονται στην κοιλιά από μικρές τομές στον ομφαλό και την κοιλιακή χώρα. Με τη χρήση αυτών εργαλείων, ο χειρουργός μπορεί να ξεχωρίσει προσεκτικά τη μήτρα από τον τράχηλο και μετά να την αφαιρέσει από κάποια από τις τομές. Επειδή οι τομές είναι μικρές και δεν γίνονται πολλοί χειρισμοί των ιστών, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για καταστροφή ή βλάβη άλλων εσωτερικών οργάνων, όπως η ουροδόχος κύστη.

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ του τραχήλου είναι λιγότερο παρεμβατική από την παραδοσιακή «ανοιχτή» υστερεκτομή. Αναπτύχθηκε για να μειωθεί ο πόνος και το τραύμα στο σώμα, να μειωθούν οι ουλές και να μειωθεί ο χρόνος ανάρρωσης. Η διαδικασία μπορεί να γίνει υπό περιοχική αναισθησία (ραχιαία ή επισκληρίδιο), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της μέσα σε 24 ώρες και πίσω στις κανονικές της δραστηριότητες σε λιγότερο από μία εβδομάδα (κατά μέσο όρο 6 μέρες).

Επιπλεόν, διατηρείται ο τράχηλος, καθώς κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι μειώνεται ο κίνδυνος πρόπτωσης του πυελικού εδάφους, της ακράτειας των ούρων και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με τις ολικές υστερεκτομές.

Επειδή ο τράχηλος διατηρείται, θα πρέπει να είστε πρόθυμες να συνεχίσετε τον ετήσιο έλεγχο με τεστ- Παπανικολάου για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου. Επιπλέον, η λαπαροσκοπική υστερεκτομή άνευ του τραχήλου πιθανόν να μην σας ταιριάζει, αν υπάρχουν πολλά ή μεγάλα ινομυώματα. Τέλος, αυτή η διαδικασία απαιτεί ειδικές χειρουργικές ικανότητες.

 

Γίνονται μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα, λιγότερο από 1 cm.

Γίνονται μικρές τομές στην κοιλιακή
χώρα, λιγότερο από 1 cm.

Χρησιμοποιώντας ένα λαπαροσκόπιο και μικρά όργανα, ο χειρουργός αφαιρεί τη μήτρα από μία από τις τομές.

Χρησιμοποιώντας ένα λαπαροσκόπιο και
μικρά όργανα, ο χειρουργός αφαιρεί τη μήτρα
από μία από τις τομές.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο χειρουργό να αφήσει τον τράχηλο στη θέση του.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο χειρουργό
να αφήσει τον τράχηλο στη θέση του.