Διαγνωστική

Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι η τεχνική που επιτρέπει την άμεση επισκόπηση των  οργάνων της ελάσσονος πυέλου ( μήτρα, σάλπιγγες και ωοθήκες) καθώς και των περισσοτέρων  ενδοκοιλιακών οργάνων ( μεγάλων επιφανειών του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του σπληνός, του περιτοναίου κλπ ).

Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στον χειρουργό να διαγνώσει και να συγκεντρώσει πληροφορίες για την έκταση μιας νόσου καθώς και να διαφοροδιαγνώσει ανάμεσα σε παθήσεις με ασαφή κλινική εικόνα και εργαστηριακά ευρήματα.

Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι μια ασφαλής και καλώς ανεκτή επέμβαση που εφαρμόζεται υπό γενική αναισθησία.

Αρχικά η γυναίκα υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια η λαπαροσκόπηση ξεκινά με  μια μικρή τομή περίπου ενός εκατοστού κάτω από τον ομφαλό. Μέσα από αυτή την τομή  περνάει  μια ειδική λεπτή βελόνα (ονομάζεται veress)που χρησιμεύει στην δημιουργία πνευμοπεριτοναίου δηλαδή στο «φούσκωμα» της κοιλιάς με  κατάλληλο αέριο (διοξείδιο του άνθρακα).
Η είσοδος αέρα στην κοιλιά μπορεί να γίνει και με την μέθοδο Hasson.

Για την χορήγηση του αερίου χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές εμφύσησης οι οποίες ρυθμίζουν την ταχύτητα ροής του αερίου, την ενδοκοιλιακή πίεση της ασθενούς και τον συνολικό όγκο αερίου που χορηγείται.

Περίπου 2 με 3 λίτρα από  το αέριο εισέρχονται στην κοιλιά και μ’ αυτόν τον τρόπο τα τοιχώματα της κοιλιάς διατείνονται. Μετά την εισαγωγή  του αερίου η κοιλιά φουσκώνει σαν «μπαλόνι» με αποτέλεσμα τα σπλάχνα της κοιλιάς να απομακρύνονται από τα κοιλιακά τοιχώματα.

Κάτι τέτοιο απομακρύνει την πιθανότητα βλάβης κάποιου κοιλιακού οργάνου κατά την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα απ΄όπου θα περάσει το λαπαροσκόπιο.

Το λαπαροσκόπιο αποτελείται από ένα λεπτό σωλήνα διαμέτρου 5 ή 10 χιλιοστών που περιέχει μια σειρά φακών και στο ένα άκρο του εφαρμόζει μια μικρή κάμερα.

Όταν εισαχθεί το λαπαροσκόπιο τότε ο γυναικολόγος έχει την δυνατότητα να εξετάζει τα κοιλιακά όργανα από ένα monitor τηλεόρασης όπου μεταφέρεται η εικόνα μέσω της μικρής κάμερας που εφαρμόζεται πάνω σ’ αυτό.

Εργαλεία Λαπαροσκόπησης

Το λαπαροσκόπιο είναι ένα ιδιαίτερο οπτικό όργανο που συνδυάζει τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου, του μικροσκοπίου και του αντικειμενικού φακού.
Η διάμετρος των λαπαροσκοπίων κυμαίνεται από 2 – 13 χιλιοστά και η γωνία λήψης της εικόνας μπορεί να είναι 0,30 ή και 45 μοίρες.

laparoscopy-tool1

ΤΥΠΟΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΟΥ

laparoscopy-tool2

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ TROCARS

 

 

Τα  trocars χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή και στήριξη των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιεί διάφορους τύπους trocars και το μέγεθος τους ποικίλλει  ανάλογα με τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν ( 5, 10 και12 χιλιοστά)

Με την λαπαροσκόπηση ο γιατρός είναι σε θέση να δει με λεπτομέρεια όλα τα όργανα που βρίσκονται στην πύελο όπως την μήτρα, τους συνδέσμους της, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, την ουροδόχο κύστη, το περιτόναιο που καλύπτει τα πυελικά όργανα, το συκώτι και να πάρει μια γενική άποψη του λεπτού και του παχέως εντέρου.

Τι μπορεί να διαγνωσθεί με την λαπαροσκόπηση σε μια γυναίκα;

  • Ανατομική ακεραιότητα της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων.
  • Ενδομητρίωση, αδενωμύωση, ινομυώματα, συμφύσεις.
  • Αξιολόγηση κύστεων ωοθήκης – διάγνωση όγκων και ταχεία βιοψία.
  • Διαφορική διάγνωση σε συμπτώματα παρόμοια με πυελική φλεγμονή.
  • Αίτια υπογονιμότητας και έλεγχος για διαβατότητα των σαλπίγγων.

 

Ποια είναι η Νοσηλεία και η μετεγχειρητική πορεία στην διαγνωστική λαπαροσκόπηση;

Η ασθενής μπορεί να φύγει το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να διαπιστώσετε ήπιο κοιλιακό πόνο ή  ενόχληση σε έναν από τους ώμους σας. Αυτές οι ενοχλήσεις προκαλούνται από κάποια ποσότητα αερίου η οποία είναι παγιδευμένη μέσα στην κοιλιά σας και στις επόμενες ώρες θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σας. Ήπια αναλγητικά  μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση άλγους. Τα  ράμματα των μικρών τομών που έγιναν στην κοιλιά σας,  είναι απορροφήσιμα και  πέφτουν  μόνα τους..

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές στην διαγνωστική  λαπαροσκόπηση;

Οι πιθανές επιπλοκές μετά από μια λαπαροσκόπηση εξαρτώνται αν αυτή πραγματοποιήθηκε για διαγνωστικούς λόγους ή για θεραπευτικούς.
Οι πιθανές επιπλοκές στην διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι αρκετά σπάνιες. Παράγοντες που μπορεί να τις καταστήσουν πιο πιθανές είναι κάποια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά ή κάποιες πυελικές συμφύσεις.
Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τραύμα σε κάποιο αγγείο ή σε κάποιο πυελικό   όργανο όπως έντερο ή ουροδόχο κύστη.
Οι σοβαρές επιπλοκές στην διαγνωστική λαπαροσκόπηση  κυμαίνονται μεταξύ 1 με 2 στις 1000 λαπαροσκοπήσεις.